Fixatiedisparatie

Blephasteam (pdf)    Blepharitis (pdf)

Samenwerking van de ogen en oplossingen

Naast scherp zicht is het belangrijk dat je ogen goed en correct samenwerken. Wanneer je ogen niet goed samenwerken, kunnen ze instabiele visuele informatie doorgeven. De beelden kunnen verspringen, verschuiven of onrust geven.  Hierdoor kan bijvoorbeeld een woord of een zin moeilijker te lezen zijn. De klachten die ontstaan worden asthenope klachten genoemd.

Asthenope klachten kunnen zijn:

  • in de loop van de dag toenemende hoofdpijn
  • lichtgevoeligheid
  • concentratieproblemen (vooral bij lezen en computerwerk)
  • moeite met omschakelen van de verte naar dichtbij of andersom
  • vermoeide en branderige ogen
  • moeite met zien in de schemering
  • nek- en schouderklachten
  • vermoeidheid

Bij fixatiedisparatie is er sprake van een verfijnde afwijking in de samenwerking tussen de ogen die ook bovenstaande klachten kunnen geven. Sommige symptomen van fixatiedisparatie lijken op dyslexie, namelijk lees-, leer- en schrijfproblemen.

Herken je jezelf of iemand anders in bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak.

Na een uitgebreid onderzoek door een van onze optometristen kan blijken dat je een prismabril nodig hebt om je ogen weer perfect uit te lijnen.
Een prismabril ziet eruit als een gewone bril. De speciale glazen zorgen ervoor dat je ogen weer op de juiste manier samenwerken. Het kan ook zijn dat je visuele training nodig hebt of een combi van training en (prisma)bril. Dyslexie kan niet opgelost worden met een prismabril, echter indien de gelijkende klachten door fixatiedisparatie veroorzaakt worden, dan kan een prismabril een duidelijk stabieler en rustiger beeld geven.

Fixatiedisparatie en whiplash

Een whiplash is een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen.
Door de beschadiging van de halswervelkolom kan de fijne motoriek van de ogen van slag raken en kan er sprake zijn van fixatiedisparatie. Het is zeer aan te bevelen om de samenwerking van je ogen uitgebreid te laten testen bij een whiplash.